• header

MTB Route Ermelo-Harderwijk

Aanleg nieuwe mountainbikeroute Ermelo en Harderwijk

Na ruim twee jaar voorbereiding is de aanleg van een 45 à 50 kilometer lang mountainbike parcours in de bossen van Ermelo en Harderwijk in augustus 2018 begonnen. Het belooft één van de mooiste MTB-routes van Nederland te worden. In goed overleg met de gemeenten en terreinbeheerders en met behulp van veel enthousiaste vrijwilligers is dit allemaal mogelijk gemaakt .

Het is een prachtig samenwerkingsverband met Wielervereniging Noord Veluwe uit Harderwijk.

De officiële opening was op 05 oktober 2019.

Kombochten

Het door de Wageningse expert Patrick Jansen ontworpen parcours bestaat voor tweederde deel uit 'single tracks'. Met uitdagende kombochten en andere natuurlijke hindernissen. Een goede afwatering is nodig, zodat er ook in vochtige jaargetijden gereden kan worden. Er komen twee lussen aan weerszijden van de Leuvenumseweg (N302)  die naar believen ieder apart of aaneengeschakeld gefietst kunnen worden. 

Natuuronderzoek

Fietsfanaat en gemeenteambtenaar Siepel is samen met architect en VWV-er Dirkjan Veen de geestelijke vader van het project. Twee jaar geleden troffen zij elkaar tijdens een toertocht van de Veluwse Wielervereniging (VWV) uit Ermelo. ,,Toen zeiden we: hoe moeilijk met het zijn om hier een permanente route van te maken? Nou, dat bleek nog best een uitdaging vanwege vergunningen, een natuuronderzoek en het contact met de vele grondeigenaren."

Onderhoud door samenwerkende wielerverenigingen

De twee wielerverenigingen in het gebied VWV en Wielervereniging Noord Veluwe uit Harderwijk stonden niet meteen te juichen. Leden vreesden het einde van de vrije toegankelijkheid van andere paden. Hiertoe zijn in een gesloten convenant met alle betrokkenen duidelijke afspraken gemaakt. Daarna werden VWV-Ermelo en WV Noord Veluwe steeds enthousiaster. Inmiddels is er een belangrijke rol weggelegd voor beide wielerverenigingen. De eerste vijf jaar zijn wij verantwoordelijk voor het onderhoud van de route.  Vrijwilligers van beide verenigingen hebben al heel wat uurtjes in de aanleg gestoken!

Wandelaars en ruiters

Volgens Siepel is het uitdagende karakter van de nieuwe route belangrijk. ,,De ervaring leert dat de behoefte om andere bospaden te gebruiken dan daalt. En dat is weer gunstig voor andere bosgebruikers, zoals wandelaars en ruiters. Ze liggen minder in elkaars vaarwater. Belangrijk is ook dat er rekening is gehouden met natuur. Kwetsbare plekken worden nadrukkelijk vermeden." 

Siepel is ook verbonden aan het onlangs opgerichte Routebureau Veluwe dat zich bezighoudt met een 'mountainbikevisie' voor de hele regio. Einddoel is een netwerk van aangekoppelde MTB-routes. Ook vanuit Nunspeet en Putten is worden daartoe al initiatieven ontplooid.