• header

MTB Limburg 2-daagse

Verslag Limburgs 2 daagse.

Dag 1

Vrijdagochtend 3 mei op tijd uit bed, slaap uit de ogen wrijven, gauw ontbijten, de laatste spullen in de auto en om 07:30 verzamelen bij Jaap voor een gezamenlijk vertrek naar Wittem, Limburg. Dit weekend gaan we met 13 enthousiaste mountainbikers 2 dagen door het Limburgs landschap fietsen. Voor mij wordt dit de 1e keer en ik ben ontzettend benieuwd naar al dat gaat komen. Wat voor soort routes zijn er uitgezet? Is de conditie goed genoeg om met dit gezelschap van geoefende fietsers mee te komen? Wat gaat het weer doen? In de voorspellingen voor zaterdag was zelfs sprake van sneeuw!

Iedereen was ruim op tijd aanwezig en het vertrek verliep voorspoedig. 09:50 kwamen we aan bij hotel In den Roden leeuw van Limburg. Gauw de fietsen afladen, klaarzetten voor vertrek, en de fietskleding aantrekken. Voor vertrek hebben we nog genoten van een lekkere kop koffie met een flinke punt vlaai, hierbij hadden we keuze uit kersen, abrikoos of pudding, om de benen van nog wat extra energie te voorzien.

Om 11 uur zaten we op de fiets en konden we met ideale weersomstandigheden voor MTB’en de kennismaking met de route beginnen. Vanuit het hotel fietsten we over een akker naar Cartils waar we door de prachtige tuin van kasteel Cartils kwamen en begonnen aan de klim naar de Eyserheide en Trintelen. Vervolgens via Nijswiller en langs de Duitse grens naar Vijlen om via een stevige klim in het Kerperbosch na 25 km aan te komen bij onze lunchstop ’t Hijgend Hert op 260m hoogte. De organisatie (Jaap) had een tafel voor 13 personen geregeld zodat we gezellig samen konden lunchen. Een 2-tal racefietsers die zich aan de 13 persoons tafel in kwestie had gezet vluchtte gauw naar een andere tafel om ruimte te maken voor de groep hongerige en van de klim nog vochtige en dampende MTB’ers. Tenminste, zelf was ik warm en zweterig. Eerlijkheid gebiedt mij te vermelden dat er in de groep ook fietsers aanwezig waren die met ogenschijnlijk hetzelfde gemak als omlaag ook omhoog fietsten.

1 De tuin van Kasteel Cartils

Na de lunch beginnen we direct aan een flinke technische daling met stenen, boomwortels, los grind en zand. Ontzettend gaaf! Vanaf hier zet de route zich voort zoals de eerste 25 km. Dit betekent dat we of omhoog of omlaag aan het fietsen zijn, in Limburg is schijnbaar niks vlak. Na nog wat klimmen rond Ingber en Scheulder en na een deel over het wonderschone Krijtlandpad kwamen we via een taaie klim (de ‘kettingbreker’ genoemd) bij Stokhem. Vanaf daar de finale langs de Brand bierbrouwerijen in Wijlre naar een koud biertje, bitterballen, mini loempia’s en gezelligheid in het hotel.

’s Avond, na een verfrissende douche, schoven we om 19:30 aan voor het avondeten. Op het menu: gerookte zalm vooraf, asperges met kalfsoester als hoofdgerecht en een bolletje ijs met chocolademousse na. Onder het genot van een drankje voegden deze lekkernijen zich bij de bitterballen en loempia’s. Omdat het gezellig is en er nog voldoende sterke verhalen verteld moesten worden hebben we nog een afzakkertje gedaan in de hotelbar om vervolgens allen te gaan slapen als roosjes. De volgende morgen aan het ontbijt was de opmerking overigens dat sommigen niet als roosjes maar als houthakkers hebben geslapen, met bijbehorende geluiden.

Statistieken Dag 1:

afstand: 65,95 km           Hoogtemeters: 1225     tijd op de fiets: 04:08 uur            lekke banden: 2

min temp: 9 ℃                 max temp: 20 ℃             gem temp: 11 ℃

Dag 2

’s Morgens begonnen we met een uitgebreid ontbijt met een gekookt eitje om voldoende energie voor de dag op te doen. ’s Nachts heeft het behoorlijk geregend en er schijnt zelfs sneeuw gevallen te zijn. Gedurende de dag komen we inderdaad stukken bos tegen waar de sneeuw is blijven liggen en het weer en de omstandigheden zijn een stuk natter en blubberiger dan de dag ervoor. De voorspellingen beloofden, ook voor overdag, niet veel goeds maar afgezien van 1 fikse regen en hagelbui waren de omstandigheden prima om te fietsen en hebben we ontzettend geluk gehad met het weer. Het was wel zaak om zo min mogelijk stil te staan omdat de kou dan, mede door de van de regen nat geworden kleding, gauw vat op ons kreeg. 

Tijdens de ochtendcontrole van de fietsen bleek 1 MTB een lekke band te hebben. In de streek staan erg veel meidoorn hagen, deze struiken verliezen takken met gemeen lange doorns die een band makkelijk lek prikken. Het rijden op tubeless banden met latex erin is in Limburg geen overbodige luxe.

We begonnen de 2de dag met een klim naar en door het Schweiberger Bosch om vervolgens een golfbaan over te steken. Jaap nam van tevoren met ons het protocol ‘golfbaan oversteken’ uitgebreid door met tips als: maak geen oogcontact met de golfers, hard fietsen en bukken voor de ballen. Gelukkig namen we het pad en bleek de green oversteken en het ontwijken van boze golfers niet nodig. Vanaf de golfbaan een mooie afdaling om vervolgens via een aantal klimmetjes naar de Vaalserberg en het drielandenpunt te rijden. Hier was de temperatuur 2 graden dus na een rondje om het 3 landenpunt gefietst te hebben en het maken van de groepsfoto zijn we gauw weer doorgegaan om warm te blijven. De daling vanaf de Vaalserberg is behoorlijk lang en kan normaal gesproken met flink tempo gereden worden. Door de regen was de ondergrond een beetje klei achtig en modderig geworden wat de grip niet ten goede kwam. Afdalen met beleid dus! Dan weer omhoog naar het Bovenste Bosch en België in over de Teuvenderberg om na 45 km aan te komen bij de lunchstop.

2 Groepsfoto bij het drielandenpunt

De lunch hebben we genoten bij ‘t Boerenhof in de Plank waar we enorm vriendelijk onthaald werden door de eigenaar van het restaurant. Bij binnenkomst kregen we allen met enorm enthousiasme een hand en een warm welkom. De man vond het prachtig 13 MTB’ers van onder tot boven onder de modder te mogen ontvangen en verzekerde ons meermaals dat ‘het kleine beetje viezigheid’ geen probleem was. 5 minuten later stond er een warm teiltje met een handdoek voor ons klaar zodat wij ‘ons gezicht konnen kuisen.’ Ik vrees dat ze een flink karwij hebben gehad aan de schoonmaak want na vertrek zaten, stoelen, tafels en vloer er compleet onder.

3 Een sopje tijdens de lunch.

Na een lekker lunch met daarbij een lekkere koude SportZot, een Brugse Zot alcoholvrij, was het weer tijd om verder te gaan. Ondertussen liet het zonnetje zich goed zien en begonnen we om weer op gang te komen aan een heerlijk lange afdaling naar Slenaken. Hierna weer omhoog naar Beutenaken en daarna de finale, boven Gulpen langs terug naar het hotel in Wittem waar nog lekker gedoucht kon worden. Het douchen zorgde ook nog voor een flinke uitdaging want het hotel had de kamer nodig voor de volgende gasten en er moesten 13 man / vrouw douchen in 15 minuten. Dit resulteerde in een soort carrousel waarbij de douche (in een bad) aanbleef, de voorganger er rechts onder vandaan sprong, de volgende er links weer in, 60 seconden douchen en weer door! Hilariteit alom. Geen zorgen, we hebben de dames voor laten gaan. 17:00 zijn we, na wederom een stuk vlaai, weer huiswaarts gegaan om vervolgens ruim op tijd thuis te zijn voor de 2 minuten stilte om 20:00.

 

 

Statistieken Dag 2:

afstand: 61,38 km           Hoogtemeters: 1411     tijd op de fiets: 04:44 uur            lekke banden: 1

min temp: 1 ℃                 max temp: 17 ℃             gem temp: 7 ℃

 

Tot slot

Wij hebben een fantastisch weekend vol fietsplezier gehad met een ontzettend gezellig groep en fantastisch mooie routes. De vergezichten waren om van te genieten en het weer was, zeker gezien de voorspellingen, uitstekend te noemen. Alles was strak georganiseerd en het enige waar ik mij druk om hoefde te maken was fietsen, de rest was geregeld. Complimenten aan Jaap hiervoor! De heuvels van het Limburgse landschap maken dat het flink aanpoten is maar dit zorgt er voor dat de voldoening van het uitrijden des te groter is. Ik ga volgend jaar zeker weer mee!

-Marco Kool