• header

Op woensdag 10 mei  is na een kort ziekbed ons zeer gewaarde lid Leen Pfrommer overleden. Zijn overlijden werd in vele dagbladen en journaals openbaar gemaakt. Leen was een BN’er tot ver over de grenzen. Hij was de grondlegger van veel Nederlandse schaatssuccessen en was een van de bekendste en meest succesvolle schaatscoaches.   Zo leidde hij vanaf de jaren ’60 tot 1997 van de vorige eeuw, o.a. het duo “Ard en Keessie”, Piet Kleine, Jan Bos, Erben Wennemars, Marianne Timmer en nog vele andere schaatsers naar de wereldtop. Hij was een man met een grote liefde voor de schaatssport. Een strenge trainer voor zijn pupillen maar zeker ook benaderbaar.

Hoewel Leen logischerwijs grotendeels bezig was met zijn schaatsers, maakte hij ook ruimte voor recreatief fietsen, een “potje” biljarten of kaarten. In januari 2000 (Hij had de KNSB inmiddels verlaten) werd Leen lid van de Veluwse Wieler Vereniging. Hij voelde zich al heel gauw thuis bij de VWV en fietste vele maandagen mee in de seniorengroep. Hij hield zich ook keurig aan de regels van de groep. Discipline stond hoog in het vaandel. Leen fietste ook met een “eigen” groep. Hierin zaten mannen die beter en harder wilden schaatsen dan de gemiddelde “krabbelaar” op het ijs. Zij verzochten Leen om hen technisch beter te maken. Leen voldeed aan hun verzoek maar eiste wel dat zij in de aanloop naar de ijsbaan in Dronten, elke zaterdag gezamenlijk moesten trainen op de fiets. Dat waren pittige ritten met Leen vaak voorop! Tot op hoge leeftijd gaf Leen schaatstrainingen op de ijsbaan in Dronten. Echter de mooiste herinneringen bewaarde Leen aan de ritten die hij samen maakte met zijn echtgenote Iet en hun vrienden Gerard en Margriet Deuling. Vele zomers fietsten zij samen door diverse Europese landen.

Leen was met zijn aanstekelijke lach een sympathiek en graag geziene VWV’er. Hij laat een grote leegte achter.  Leen bereikte de respectabele leeftijd van 87 jaar.

In de rouwkaart stond de tekst: ”Uw genade is mij genoeg” Moge deze mooie woorden Iet, de kinderen en (achter) kleinkinderen, veel kracht geven dit grote verlies te dragen.

Harrie van Ooijen