• header

Een unieke prestatie van Herman

Herman Huisman fietst 450.000 kilometer

Zaterdag 25 juli was een bijzondere dag voor onze “ras VWV ér” Herman Huisman.

Met zijn fietstocht naar Wijk bij Duurstede overschreed hij de magische grens van 450.000 geregistreerde fietskilometers. Herman was in 1975 een van de oprichters van de Veluwse Wieler Verening. 45 Jaar later is hij nog altijd actief. In die periode reed hij talrijke fietstochten in binnen- en buitenland. Nagenoeg heel Europa heeft hij op de fiets gezien en tot in Rusland liggen zijn fietssporen!  450.000 km in 45 jaar, betekent een gemiddelde van 10.000 km per jaar! Eigenlijk ligt zijn gemiddelde nog ruim hoger omdat de mogelijkheid alle kilometers te laten registreren, pas in 1980 door het toenmalige bestuur werd ingevoerd. Iedereen kan dan uitrekenen dat het gemiddelde op 11.250 km per jaar uitkomt. Dat maakt zijn prestatie des te groter.

Zoals hierboven vermeld ging de rit naar Wijk bij Duurstede. Niet direct de meest makkelijke tocht waar Herman zelf voor had gekozen om zijn grote droom te verwezenlijken. Aanvankelijk had de groep de weersomstandigheden mee maar na de pittige beklimming van de Amerongse berg begon het te regenen. De 9 km-lange dijk met wind en regen pal op kop, was voor velen een hel! “Uitgewoond” en z…nat kwamen we aan op onze koffielocatie in het hartje van de stad. De parasols die ons normaliter beschermen tegen de zon, fungeerden nu als “warme paraplu’s” tegen de regen! Gelukkig was het niet echt koud en bleef de stemming binnen de groep uitermate goed! Opvallend was het hoge aantal fietsers afkomstig van sportschool “BouwSports”. Herman is een trouw lid van deze sportschool en is er “kind aan huis”. De hoge opkomst maakte wel duidelijk dat Herman een graag gezien persoon is bij BouwSports. In Wijk bij Duurstede ontving Herman het eerste “voorproefje” van de huldiging die hem te wachten stond bij terugkeer in “Restaria De Vos” in Horst. Met een groot kartonnen bord en daarop het getal 450.000 kilometers, mocht Herman op de foto. Een luid applaus van alle aanwezigen op het terras, viel hem ten deel.

Op de terugweg naar Ermelo werd snel duidelijk dat Herman (en alle overige fietsers) niet “zonder slag of stoot” de finish in Horst zouden volbrengen. De gestaag vallende regen en maar liefst 5 lekke banden” zorgden voor een enorme vertraging maar kregen ook nu géén vat op de uitstekende sfeer! Omstreeks 15.00 uur kwamen we aan bij Restaria “De Vos”. Daar werden we door een neef van Herman hartelijk  ontvangen. Herman had zijn doel met glans bereikt en werd door iedereen gefeliciteerd. Ondergetekende had de eer Herman een trofee te overhandigen en benadrukte nog maar eens wat een geweldige prestatie onze “krasse kanjer” had geleverd!

De prachtige bos bloemen werd uitgereikt door Clary Goossensen. Zij had veel respect voor Herman. “In al die jaren die ik nu met je meefiets, heb ik veel van je geleerd”, onthulde Clary. Het laatste woord was voor onze unieke kilometervreter. “Zo’n huldiging had ik totaal niet verwacht. Jullie hebben mij een fantastische dag bezorgd. Ik vond het geweldig” en wil jullie allemaal hartelijk bedanken, aldus een bewogen Herman.

  

 

Harrie van Ooijen